De asemenea, discuţiile le-am avut cu persoane care locuiau la casă şi care îşi propuneau ca din primăvară să înceapă să crească pui de curcă atât pentru familiile lor cât şi pentru vânzare.
Pe piaţa românească au apărut rase de curcani de tip greu caracterizate printr-o creştere rapidă şi o greutate mare la sacrificare. Cei care doresc, pot să-şi cumpere broileri de curcă, dar îi sfătuim să aibă grijă cum îi furajează pentru că sunt sensibili şi necesită o furajare corespunzătoare vârstei pentru a-şi exterioriza potenţialul lor productiv şi mă refer la sporul în greutate.
Astfel în creşterea broilerilor de curcă se parcurg mai multe perioade şi anume:
Perioada întâi – de la ecloziune la 4 săptămâni
În această perioadă este nevoie de un furaj care să asigure 2800 kcal energie metabolizabilă, 28% PB 1,6% lizină, 0,55% metionină, 1,2% Ca, 0,7% P. Un astfel de furaj se obţine din următoarele componente: porumb 34%, orz 10%, şrot de soia 41%, şrot de floarea soarelui 7%, făină de peşte 5%, sare 0,2%, carbonat de calciu 1%, fosfat monosodic 0,8%, premix vitamino-mineral 1%.
Perioada a doua – de la 4 la 8 săptămâni
Broilerii de curcă trebuie furajaţi cu un nutreţ combinat având următoarele caracteristici: 2900 kcal energie metabolizabilă, 26% proteină brută, 1,5% lizină, 0,45% metionină, 1% Ca, 0,6% P.
Un astfel de furaj se poate obţine din următoarele componente: porumb 40%, orz 10%, 35% şrot de soia, 7% şrot de floarea soarelui, 5% făină de peşte, sare 0,2%, carbonat de calciu 1%, fosfat monosodic 0,8%, premix vitamino-mineral 1%.
Perioada a treia – de la 8 la 12 săptămâni
În această perioadă, puii de curcă se hrănesc cu un furaj combinat având următoarele caracteristici: 3000 kcal energie metabolizabilă, 22% proteină brută, 1,3% lizină, 0,40% metionină, 0,85% Ca, 0,42% P.
Un astfel de furaj se poate obţine din următoarele componente: porumb 51%, orz 10%, 24% şrot de soia, 7% şrot de floarea soarelui, 5% făină de peşte, sare 0,2%, carbonat de calciu 1%, fosfat monosodic 0,8%, premix vitamino-mineral 1%.
Perioada a patra – de la 12 la 16 săptămâni
Broilerii trebuie să se furajeze cu un furaj combinat având următoarele caracteristici: 3100 kcal energie metabolizabilă, 19% proteină brută, 1% lizină, 0,35% metionină, 0,75% Ca, 0,38 % P.
Un astfel de furaj se poate obţine din următoarele componente: porumb 57%, orz 10%, 20% şrot de soia, 7% şrot de floarea soarelui, 2% făină de peşte, grăsime 1% sare 0,2%, carbonat de calciu 1%, fosfat monosodic 0,8%, premix vitamino-mineral 1%.
În cazul prelungirii perioadei de creştere peste 16 săptămâni furajul care se administrează trebuie să asigure 3200 kcal energie metabolizabilă, 16,5% PB, 0,8% lizină, 0,25% metionină, 0,65% Ca şi 0,32% P disponibil.
Acest furaj combinat se obţine din următoarele componente şi în următoarele proporţii de participare: porumb 62,5%, orz 10%, şrot de soia 13%, şrot de floarea soarelui 7%, făină de peşte 2%, grăsime 2,5%, sare 0,2%, carbonat de calciu 15, fosfat monosodic 0,8%, premix vitamino-mineral 1%.
Dacă doriţi să creşteţi puii de curcă până la 24 de săptămâni trebuie să ştiţi că ei pot atinge greutăţi de peste 20 kg masculii şi 14 kg femelele.
Sursa: revista Ferma nr. 1(33)/2005
Add comment