Cum se îngrijesc găinile iarna
Atunci cand vine iarna păsările de curte au nevoie de un pic de ajutor pentru a trece peste conditiile mai vitrege din aceasta perioada.
Una dintre ceale mai delicate probleme este lupta nesfarsita cu apa inghetata. Daca cotetul sau hambarul are o sursa de curent electric atunci va puteti cumpara o adapatoare cu incalzitor electric. Daca nu aveti curent electric atunci ar fi indicat sa aprovizionati pasarile cu apa fierbinte in care puneti cateva cuburi de gheata ca sa se raceasca incet in jos pe parcursul a cateva ore. Indiferent de metoda folosita, pasarile au nevoie de apa proaspata tot timpul.
In cazul in care avem geruri puternice creasta si ciocul de la pasare pot degera . Cele care prezinta semne de degeratura pot fi unse pe locurile respective cu ulei de masline sau cu vaselina. Tot din cauza frigului degetele pasari pot degera. De aceea este bine sa se curete locul din imediata zona a adapostului, cu lopata de zapada.
Completam furajul obisnuit, in aceasta perioada, cu boabe intregi sau pisate (crapate), de porumb. Astfel se asigura un strat mai mare de grasime, sub piele, care ajuta pasarile sa treaca mai bine peste iarna. Porumbul se administreaza seara inainte de culcarea pasarilor.
Ar fi bine ca iarna sa trecem de cateva ori pe la cuibar pentru a colecta ouale, deoarece contin peste 75% apa, si pot ingheta si crapa. Sa nu uitam sa verificam zilnic starea de sanatate a pasarilor pentru a vedea care dintre pasari prezinta semne de boala si a lua masuri de tratament.
Caldura din adapost influenteaza direct nivelul productiei de oua, consumul de nutreturi si chiar sanatatea pasarilor. Temperatura care asigura cea mai mare productie de oua este de 13°C, masurata la nivelul de vietuire a pasarilor (40-50 cm de la pardoseala sau, in cazul bateriilor, la nivelul etajului de mijloc.
- La temperaturi de 14-18°C sau chiar de 19-22°C productia de oua este de asemenea mare, iar consumurile de nutreturi pentru un ou sunt mai reduse (150-160 g nutret pentru un ou). Temperaturile mai scazute de 12-10°C si chiar de 8°C permit productii satisfacatoare de oua, daca mediul din adapost nu devine prea umed. Sub 8°C ouatul incepe sa scada, consumul de nutret pentru un ou crescand mult. La temperaturi insa mai mici (2-3°C) ouatul devine atat de rar incat abia se poate obtine 1 ou pe saptamana de la fiecare gaina cu un consum de peste 800 g nutret pentru un ou.
Umezeala din asternut si din aerul adapostului poate sa creasca in lunile reci si sa influenteze in rau productia de oua si sanatatea pasarilor. Aceasta se poate corecta prin pastrarea in adapost a unei temperaturi mai putin scazute, prin ventilatie, prin evitarea oricarei surse de umezire (adapatori necorespunzatoare, condens de apa pe pereti sau tavane etc.) si prin intretinerea corecta a asternutului.
Aerul din adapostul pentru cresterea gainilor influenteaza in rau productia si sanatatea pasarilor atunci cand nu este aproape tot atat de curat cat aerul din atmosfera. In adapost el poate saraci in oxigenul pe care pasarile il Iau prin respiratie si se poate incarca cu gazele daunatoare eliberate de pasari si de dejectii. Primenirea aerului se realizeaza prin ventilatie, care poate fi neorganizata (deschiderea dupa nevoie a ferestrelor) sau organizata: artificiala – prin electroventilatie – sau naturala – prin cosuri de ventilatie.
Lumina din adapostului pentru cresterea gainilor, in timpul lunilor de iarna, nu asigura durata necesara formarii oulelor astfel incat in aceasta perioada apare nevoia de prelungire a zilei, prin iluminare artificiala, astfel incat ziua lumina sa nu fie mai scurta de 14 ore. Tinand seama de toate acestea trebuie ca, in lunile de iarna, sa se ia o serie de masuri specifice pentru a da pasarior posibilitatea de a produce pe masura posibilitatilor pe care le au.
Cum se prealiza conditiile optime pentru gaini in lunile de iarna
In adapostul pentru cresterea gainilor, in primul rand trebuie sa se evite scaderea temperaturii sub 10-12°C (prin izolarea ferestrelor, a usilor de acces, a usitelor pentru pasari si a oricaror deschideri prin care se poate pierde caldura produsa de pasari.
Pentru aerisirea adapostul pentru cresterea gainilor se lasa numai un ochi de geam care sa se poata deschide la nevoie sau se foloseste cosul de ventilatie, al carui tiraj se reduce pe vreme geroasa la jumatate sau chiar la un sfert.
Ziua lumina se poate prelugi prin becuri electrice (3-5 W/m² pardoseala), care se aprind la apusul soarelui si se sting dupa 5 ore, in decembrie, dupa 4 ore in ianuarie, dupa 3 ore in februarie, dupa 2 ore in martie si dupa o ora in aprilie, pentru ca in mai si iunie gainile sa traiasca numai cu lumina naturala.
Adaparea. Pentru a feri pasarile de excesul de umezeala, se verifica adaposturile si gradul lor de populare (umplere), ca si pozitia lor (nivelul apei sa fie la nivelul liniei spinarii pasarilor). Pe vreme geroasa este bine ca, la schimbarea zilnica a apei, sa se foloseasca apa calda (50-60°C). Pentru acelasi motiv pasarile nu se lasa libere in exterior pentru a nu aduce pe picioare apa din zapada sau noroi. Asternutul umezit se inlocuieste cu material uscat si ori de cate ori incepe sa se formeze deasupra o pojghita noroioasa, se afaneaza cu furca, introducand dejectiile in mijlocul asternutului pentru a-i usura fermentarea.
Adapostul pentru iernare trebuie verificat ca sa nu existe umezeala in interior, sa existe o buna izolatie, o buna aerisire si posibilitatea ca pasarile sa stea grupat, pentru a se incalzii una de la alta. Popularea adapostului, se asigura densitatea normala a pasarilor astfel incat acestea sa poata incalzi adapostul fara a produce prea mari cantitati de gaze daunatoare sau umezeala, respectiv 3-4 gaini mixte sau 4-5 gaini usoare/m² de pardoseala. De asemenea trebuie avut in vedere supra popularea adapostului, pentru a nu ajunge la canibalismul puilor
Completam furajul obisnuit, in aceasta perioada, cu boabe intregi sau pisate (crapate), de porumb. Astfel se asigura un strat mai mare de grasime, sub piele, care ajuta pasarile sa treaca mai bine peste iarna. Porumbul se administreaza seara inainte de culcarea pasarilor. Hranirea pasarilor, indiferent daca se folosesc nutreturi combinate, amestec de concentrat PVM cu cereale sau furaj de ferma, poate fi imbunatatita daca se administreaza suplimentar morcov ras, graunte incoltite (ovaz cu coltul alb), frunze din fan de lucerna si de asemenea, separat, o sursa de calciu (creta furajera, fosfat de calciu, var stins de peste 6 luni).
Add comment